Presentación de las Publicaciones de la Semana Santa Marinera 2020
26 marzo 2020
Ganador 2020, MARINER del artista Javier Chaler Villanueva

Noticias -> Presentación de las Publicaciones de la Semana Santa Marinera 2020

Ganador 2020, MARINER del artista Javier Chaler Villanueva

A causa de la pandemia del coronavirus y el estado de alarma en el país que ha obligado a la suspensión de la Semana Santa Marinera 2020, la Junta Mayor ha querido, con el fin de cumplir con el espíritu de nuestras celebraciones, la presentación oficial del libro oficial de la Semana Santa Marinera 2020, que tenía como presentador de publicaciones al periodista Vicent Juan.

A continuación, el texto de presentación de publicaciones de Vicent Juan, también disponible en audio en el siguiente enlace: https://www.ivoox.com/49337238 o en la pestaña de PUBLICACIONES de esta web.

L’estat d’alarma decretat pel Govern a causa del coronavirus ens manté aïllats a les cases, apartats els uns dels altres, però no ens priva d’estar connectats a través de la memòria construïda, any rere any, en milers de passos fets a ritme de tambor. No ens veiem, però ens sentim. Sabem del nostre abatiment, de la pena que ens causa a tots la suspensió dels actes de la Setmana Santa Marinera. El primer, hui mateix: la presentació de les publicacions, a la seu de l’Ateneu Musical del Port.

Per fortuna, la tecnologia, la qual ens apropa la família en estos dies de soledat imposada, ens ha donat l’oportunitat de fer arribar a totes les llars les publicacions d’enguany. Des de hui, es pot consultar al web de la Setmana Santa Marinera el llibre de la Festa, així com la guia de processons i el programa de mà. Uns documents extraordinaris que no sols ens acompanyaran  en estos dies de recolliment, també interior, sinó que, a més a més, deixaran testimoni per a les generacions futures de tot el que hem viscut en este exercici que podem qualificar d’històric, sense por a enganyar-nos.

La Junta Major, conscient plenament de la trascendència del llibre, ha posat tanta cura com estima en la seua edició. Ho veiem ja en la portada, il·lustrada amb el cartell guanyador en el concurs. Porta per títol “Mariner” i és obra de l’artista Javier Chaler. En ell, es confonen Jesucrist i la Mediterrània, pare i mare de la gent del Cabanyal, Canyamelar i Grau. La imatge ens fa pensar i de segur que retarda uns minuts el clic que ens portarà cap a l’interior. Un seguit de pàgines, maquetades amb molt de gust, per a resaltar els escrits i per a fer lluir com cal una selecció de fotografies inèdites, algunes de les quals mostren perspectives mai vistes fins ara de les nostres imatges de devoció. El propòsit ha estat modernitzar l’estil del llibre en sintonia amb les tendències actuals, però sense perdre l’essència que caracteritza esta tradicional publicació.Word

Llegir. Qui s’endinse en les pàgines d’este llibre guaitarà per un balcó al mateix carrer de la Reina, potser Divendres Sant per la nit o al migdia de Diumenge de Resurrecció. És possible. I tant! Perquè la lectura resulta d’allò més evocadora. I reconfortant. Fer memòria de l’exercici 2019 ens fa recordar que la Setmana Santa Marinera és molt més que els dies de celebració al carrer. Els germans i germanes treballen, estudien, resen, disfruten i pateixen tot l’any. Servisquen d’exemples el Certamen de Bandes de Cornetes i Tambors, el de nadales, el Concurs de Postals o el de jocs de taula, i les nombroses activitats que acull el Museu, com l’actual exposició “Les Falles i la Setmana Santa Marinera. Un camí en comú (1872-1936).

El llibre també assenyala aquelles efemèrides que fan de 2020 un any especial i no només per les circumstàncies adverses que vivim. La Corporació de Granaders de la Verge dels Dolors compleix 150 anys, la Germandat del Sant Encontre ix al carrer des de fa 50, la Germandat de la Crucifixió ha fet 25 de la seua refundació. I ja han passat 20 anys que tres dones es convertiren en pretorianes, per primera vegada en la nostra Història.

La dona és precisament la protagonista del monogràfic d’enguany. Sota el títol “La dona en la vida de Jesús”, experts i amics de la Setmana Santa Marinera valoren el paper de la dona en les nostres celebracions, en la vida de Jesús i, fins i tot, en àmbits de la cultura, com ara la literatura o el cinema. És un goig llegir en les pàgines del llibre al rector del Seminari Major de València, Fernando Ramón Casas; els professors de la Universitat de València Vicent Josep Escartí i Josep Vicent Boira, el sacerdot i crític de cinema José Luis Barrera; el sociòleg Pedro García i els confrares Begoña Sorolla, Vicente Sobrino i María José Fabiá, qui entrevista la imaginera sevillana Lourdes Hernández, autora d’algunes de les últimes imatges incorporades al nostre patrimoni artístic.

La lectura ens regala molta companyia. Així que llegiu, llegiu les publicacions de la nostra Setmana Santa. Fent-ho ens sentirem acompanyats, ens sentirem els uns al costat dels altres. I aprofundirem en el coneixement de la nostra Festa. Conéixer la Setmana Santa Marinera és el primer pas per a estimar-la, el primer pas per a tindre cura d’ella.

Libro Oficial Semana Santa Marinera de València 2020

(Descargar en PDF | Ver en Programa de Actos)

Oficines Junta Major Setmana Santa Marinera de València

Cl. Rosario, 3 | 46011 València (España)

Horari d'Obertura

Dilluns a Dijous, 19.00 a 20.30 hores

Telèfon

963 24 07 45